Конвертиращи програми за Kindle и как да работим с тях

Киндъл поддържа определени формати документи и за да е възможно да четете без проблем трябва да се съобразявате с тези формати. Ако книгата която сте си свалили е в различен формат то тогава трябва да прибегнете към конвертиране на текста. Това става с помоща на калибриращ софтуер който може да разчита множество типове файлове като след конвертиране тези файлове се трансформират в четими за Kindle.

Ще обърнем внимание на две от основните програми за конвертиране:

  • Calibre – Съвместим е с PC или Mac. Той е в състояние да конвертира различни формати като например TXT, PDF, MOBI, CBZ, CBR, CBC, CHM, EPUB, HTML, LRF, LIT, ODT, PDB и други.

Програмата може да конвертира тези документи в различни формати, включително и MOBI който е основен формат за Kindle

  • Mobipocker Creator: Съвместим е само с PC. Той може да обръща електронни документи например от PDF, TXT и DOC в MOBI

calibre-конвертиращи-програми-kindle-електронен-четец

Разгледаните по-горе програми са напълно безплатни и могат да бъдат изключително полезни за да обърнете съдържанието на една книга в четима за вашето устройство, т.е. в  MOBI формат. След съответната преработка готовите вече MOBI файлове са подходящи за Kindle Paperwhite и могат да бъдат качени на него чрез USB кабела за данни.
Ще се спрем на основния open-source формат за електронни книги EPUB.  Това е един чудесен формат за споделяне на книги между различни читатели, но има един проблем – устройствата на Amazon не го поддържат. Тук на помощ идва споменатата по горе програма Calibre. Ето кратко ръководство как да работите с Calibre:
  1. Свалете и инсталирайте програмата на вашия персонален компютър
  2. Когато стартирате за пръв път програмата, тя ще ви попита на какъв език искате да е менюто и коя да е папка която да използвате като библеотека за електронните ви книги. Също така е нужно да изберете и основния си електронен четец.
  3. От основния прозорец вие имате възможнсот да добавяте документи като натиснете над иконата в горния ляв ъгъл. Нужно е да добавите съответните EPUB файлове които искате да конвертирате.
  4. Селектирайте ги и натиснете бутона „конвертиране“ в горната лента
  5. Настройте нужните опции, но имайте предвид че Calibre ще избере по подразбиране изходящия файл да е в MOBI формат ако сте задали Kindle за основно устройство.  Имате голям избор от възможности,  но за по-голямата част от EPUB файловете трябва да се използват базовите настройки. Когато приключите с настройките натиснете “OK”
  6. конвертиране-mobi-epub-kindle-електронна-книгаСамото калибриране отнема сравнително малко време. След калибрирането можете директно да изпратите файла на вашия Kindle четец посредством кабела за данни като изберете „ свързване/споделяне“  от горния десен ъгъл.  Без проблем можете да използвате програмата за конвертиране и за много други файлове както споменахме вече.
Това е една много полезна програма която намира широко приложение при електронното четене като помага на много читатели които не искат да се ограничават в определни формати.

Comment is closed.