Какво се крие зад E Ink дисплеите

Основана през 1997 г. E-ink Corporation разработва електронното мастило или (E Ink), което всъщност представлява електронна хартия. Произведеният материал се преработва в един слой, който след това  се използва в електронните дисплеи. Sony са първите които въвеждат тази технология в техните електронни книги. В наше време почти всички електронни четци се възползват от възможността да възпроизвеждат думи с помощта на Електронно мастило. Технологията зад електронната хартия консумира изключително малко енергия, което съществено удължава живота на батерията на устройството ви за четене. Топ четци като Kindle, Nook и Kobo също се възползват от E Ink. Нека разберем какви са предимствата на E Ink четците спрямо другите електронни книги, които не ползват дигитално мастило. И каква е технологията на Електронно мастилените дисплей.

 

Технология

Първо трябва да отбележим че E Ink дисплеите ползват метода на електрофореза, който представлява движение на заредени колоидни частици в електическо поле.  При електронната хартия тези частици са поставени в милиони микро-капсули с дебелината на човешки косъм.e-ink-дисплеи-електронна-книга-електронен-четец

Частиците биват положително заредени , които са бели и отрицателно заредени черни частици които общо са обгърнати  от течност във всяка една капсула. Под и над тези капсули има повърхности/електроди/ между които протича електричен заряд. Когато е приложено електическо поле съответните частици се изместват в горната част на капсулата и стават видими за човешкото око. Така повърхността се насища с черни или бели точки и се образува даденото изображение. Зарядът на всяка капсула може да бъде разцепен,  което позволява повърхността да изглежда полубяла – получерна. Точно това разцепване на капсулите осигурява високо качество на изображението.

 

Без отблясъци

E Ink дисплеите нямат подсветка, а използват светлината на околната среда. Колкото по-силна е светлината толкова по-наситен изглежда дисплеят. За разлика от тех LCD дисплеите използват подсветка която може да консумира до 40% от електрическия заряд на батерията, а в съчетание с опресняването което е близо 30 пъти в секунда времето между две зареждания спада значително. E Ink дисплеите нямат нужда от такова опресняване, защото екранът ще запази изображението дори когато няма източник на захранване. Или с други думи той е бистабилен. На практика това означава че дисплеят консумира енергия само когато е налице смяна на изображението. Например когато четене със своя електронен четец, енергия ще бъде нужна само когато прелиствате на следваща страница, но не и докато четете на тази страница.

 

Предимства на E Ink електронни книги спрямо други дисплеи

Първо и много важно е това, че  с едно зареждане при електронно мастилените книги можем да разлистим около 13 000 страници, което средно продължава около месец преди батерията да се изтощи, докато при LCD  дисплеите това става много по-бързо.  При осветените LCD дисплеи батерията поддържа и други апликации, които допълнително я изтощава и така тя трае по-малко при зареждане.

E Ink Книгите са много по-удачни при дълготрайно четене, тъй като са проектирани да наподобяват текст който досущ прилича на този, който виждаме във вестниците. Те не изморяват очите ни и им предлагат чудесен комфорт, за разлика от LCD  дисплеите които не са проектирани за сериозно четене.

Друго удобство е че можем да увеличаваме шрифта на текста което отново допринася за по-лесното четене. Също така дисплеят от този тип е матов за разлика от гланцираният LCD дисплей, който затруднява четене при по-ярка светлина. Да речем, че лятното четене около басейна няма да бъде толкова приятно с  четци различни от E Ink.

Ако обичаме традиционните книги, но нямаме възможност да ги разнасяме навсякъде с нас, то може да се възползваме от тези направени с помощта на електронно мастило, което ни напомня досущ на старата добра хартиена страница.

Comment is closed.