„За” и „против” електронните книги

Допир. Вдишване. Ароматът на книга, който не може да бъде сравнен с нищо друго, се понася във въздуха с всяко разгръщане на нова страница. Буквите танцуват върху хартията и се размиват пред погледа. Затваряне. Кориците скриват съдържанието и само загатват какво се крие между тях. Прокарвам ръка по заглавието и го очертавам с пръст… зад него се крие цял един свят. Все още неизследван от мен, нов, непознат и забележителен.

„Ритуалът”, съпътстващ четенето на книги, е от точно толкова голямо значение, колкото и процесът на самото четене. Усещането, което носи физическият контакт с четивото, е неповторим. Сякаш ни връща в друга епоха, сякаш ни носи забравено усещане към нещо, принадлежащо на друго, отминало време.

Връщаме се в 2015 година. Живеем в клишето на забързаното ежедневие и денят ни преминава в динамика. Седмицата се завърта и се озоваваме на път, между работното място или места, сред домашните задължения. Кога последно имахме време да посетим книжарница? А библиотека?

В чантата си имаме от онези устройства, които събират безброй книги на едно място. Носят ни свобода да избираме – какво и кога да четем. В себе си могат да съхраняват както хилядите страници на трилогията „Властелина на пръстените”, така и скромните по-малко от 100 на „Малкият принц”, например. И още десетки, дори стотици четива.

Kindle-Nook-за-и-против-електронните-книги

Електронните четци са необходимо удобство за всеки любител на литературата. Да, може би отнемат удоволствието от онова четене, с което сме израснали, което познаваме, но пък осигуряват нещо много по-важно: възможността да продължаваме да се наслаждаваме на нови и нови книги. А не е ли това удовлетворение най-важно?

Вярно, не можем да разгръщаме страниците на тези устройства. Но можем да увеличаваме шрифта – необходимост за не един и двама читатели. Нямаме разделител, който да ни показва докъде сме стигнали, но четецът сам успява да запомни това – за всяка книга, която четем. Не можем да прокараме ръка по хартията, но страниците изглеждат досущ като истински. И не могат да бъдат измачкани или нацапани, както често се случва.

Библиотека, която се събира в чантата. Книжен свят на един клик разстояние. Измислена реалност в техническа иновация. Няма граници за полета на въображението и порива на четящия човек. И всяка нова възможност е подарък.

Голямо разнообразие от устройства за четене на книги в електронен формат и аксесоари за тях можете да откриете в нашия онлайн магазин.

Comment is closed.