Големината на дисплея на електронната книга. Доколко е важна тя при избор на устройство?

При избор на електронен четец е важно да решите каква големина желаете да е екранът му. Първоначално, ако никога не сте виждали четец, може да Ви се стори странен стандартният 6-инчов дисплей. Дори ще си помислите, че е малък. Този проблем най-вероятно идва от това, че напоследък навлязоха изключително 7-инчовите таблети и на фона на таблетите, електронният четец изглежда съвсем малък. Затова, преди да купите избраната от вас книга – вземете я в ръце, разгледайте я внимателно, отворете някой файл и опитайте да четете – сами ще усетите дали това е „вашия” размер.

дисплей-електронна-книга-екран-четец

Производителите предоставят множество електронни четци с различни размери, с което желаят да реализират по-големи продажби. Но безспорен лидер сред размерите на дисплеи е 6-инчовият, с който могат да се похвалят повечето модели на Kindle, Kobo, Pocketbook, Nook. Защо именно 6-инчовият дисплей е най-масовия?

Много просто – такъв четец е изключително малък и компактен, а освен всичко друго е и достатъчно удобен за четене. Събира се идеално в ръката, а шрифтът може едновременно да не напряга очите и да е достатъчно голям, за да не се налага да „прелиствате” страницата след всяко изречение. Друго съществено за четците с 6-инчови екрани е това, че повечето от тях имат подсветка, което не се наблюдава при 5-инчовите или по-големите.

На пазара се предлагат и малко по-компактни електронни книги – 5-инчови. Най-ярки примери са Kobo Mini и Sony PRS-350. Но те не са толкова масови и това не е случайно. Четенето с такова устройство става малко по-сложно за окото, но пък е доста подходящо за деца. А ако първият Ви четец е 5-инчов, едва ли ще Ви прави впечатление големината му.

Нека преминем и към по-големите четци –Kobo Aura H2o и Kobo Aura HD са с 6.8-инчови екрани, което е доста удобен размер, защото не е прекалено голям, но пък не е и малък за тези, на които 6-инчовият дисплей не им се нрави. И Kindle DX със своя 9.7-инчов екран, той се явява един от най-големите електронни четци. Тези четци се доближават до размера на обичайната книга, затова много хора смятат, че това е и идеалния четец. Но несъмнено такъв четец не е подходящ за хора, които желаят да четат в автобуса или на работното място, защото е обемен. И все пак с какво големият дисплей превъзхожда малкия? Такъв дисплей позволява на читателя да отваря PDF файлове, затова ако обичате да четете вестници, списания и комикси – големият дисплей е за вас!

И все пак нека уточним – няма идеален размер на дисплея. Идеалният е този, който Вие сметнете за такъв и този, който отговаря на вашите изисквания и предпочитания.

 

 

Comment is closed.