Отживелица ли е класическата книга и защо да предпочетем електронния вариант

В епоха на нестихващ напредък на компютърните технологии и социалните мрежи, предлагането на книги в електронен вариант беше само въпрос на време. Възходът на електронните книги вече е факт и у нас. С възможността хората да избират между книги в книжен или дигитален формат, четенето направи сериозна крачка напред в развитието си.  Макар скептиците бързо да обявиха интересът към електронната книга за временно явление, вече години наред електронните книги се установиха трайно в съвременния живот и радват четящи хора на всякаква възраст.

Казано накратко:

Електронните книги са тук, за да останат.

Електронните книги засилиха удоволствието да се чете, въвеждайки нови технологични улеснения за читателите, включително индивидуални настройки за размер и вид на шрифта, лесно маркиране и изваждане на цитати от текста.

Електронните книги нямат за цел да изместят класическите хартиени издания, а само да издигнат удовоствието от четенето на по-високо ниво. Факт е, че интересът към четенето никога не е бил толкова силен както след появата на технологичните иновации Kindle,  iPad и iPhone. А виртуалното пространство, от своя страна, чрез социални мрежи като Facebook и Goodreads, интернет форуми и блогове, предлага богатсво от възможности за потребителите както да намират бързо информация за търсена книга, така и да споделят личните си впечатления от прочетеното. И ето как лесно и неусетно широката общодостъпност на информацията и напредъка на технологиите създадоха новата модерна вълна в съвременното общество – четенето на електронни книги.

books-and-kindle-електронна-книга-електронен-четец

С какво електронният формат превъзхожда хартиения:

Таблетът и електронният четец предлагат разнообразие от функции, улесняващи четенето, включително:

  1. Избор на фон, размер и цвят на шрифта.
  2. Възможност за последване на интернет връзка и получаване на допълнителна информация.
  3. Опции за изваждане на откъси и цитати от текста.
  4. Водене на записки.
  5. Възможност за ползване на речник или бърза справка с Wikipedia. Речникът е много полезен при четене на чуждоезикови текстове, тъй като той веднага извежда значението на непозната дума и по този начин спестява време от ненужно търсене във физически или виртуален речник, или справка в уебсайт. Електронният четец Kindle разполага с предварително инсталиран безплатен речник The New Oxford American Dictionary, cъдържащ над 250 000 думи и определения на английски.
  6. Чрез електронните книги родителите могат много по-лесно да научат децата си да обичат книгите и да гледат на четенето като на приятно съвременно занимание. Нещо повече, редица научни изследвания доказват, че децата възприемат изключително лесно информация, предадена чрез технологии. Четенето от таблет, например, спомага за обогатяването на речниковия запас при по-малките.
  7. Електронните четци имат огромна памет и позволяват безпроблемното съхрание на впечатляващ брой книги ( средно между 1000 и 2500)

 

Най-важното:

Макар класическата книга да поражда известна носталгия, тя не е отживелица. Хартиените книги носят сантиментално усещане на физическа и духовна свързаност, но животът се променя, хората се развиват и израстват, а с това се изменят и техните желания и потребности. Обикновено начинът на живот е този, който диктува нашите потребности и в едно модерно общество, където компютрите, новите технологии и Интернет са доминиращи, електронните издания се явяват свеж отговор на копнежа към новото, функционалното и красивото.

Comment is closed.