Как електронните книги насърчават децата да четат

Младите умове много лесно привикват към промени в начина на живот. С удивителна лекота те възприемат и удобствата, предлагани от мобилните устройства. Децата и подрастващите се вълнуват много повече от електронни книги, отколкото от книжните им еквиваленти. Причината е проста: електронните книги могат да се четат на таблети и е-четци и това ги прави част от модерната вълна, заляла света. С това се отваря интересна възможност за родителите да посеят любов към книгите и четенето у децата използвайки модерните технологии.

 

Кои са основните причини, които отблъскват повечето деца от книгите:

  • книгите са скучни
  • не предлагат забавление
  • не изглеждат интересни

книги-за-деца-електронно-четене-електронен-четец

Ето как в редица отношения електронните книги се явяват чудесен начин за насърчаване на децата към четене.

 

Е-книгите превръщат четенето в модерно занимание

Електронните книги се четат на таблет или на е-четец, поради което те изглеждат далеч по-атрактивни за детските очи. Таблетите и е-четците мигновено разпалват любопитството и карат малките да прелистят страниците им плъзвайки пръсти по сензорния екран, при което неусетно биват погълнати от цветните картинки и текст на електронното издание.

 

Основателна причина за нова покупка

Покупката на таблет или четец добива все повече смисъл в представата на родителите, защото именно чрез него могат да накарат наследника си да гледа на книгите като на приятно занимание. Освен това четците и таблетите имат вградени речници с обяснения и синоними, които са полезни за учебния процес.

 

Дете, което чете, ще стане възрастен, който мисли

Научно доказано е, че децата, които четат за удоволствие, имат големи шансове за успехи в образованието, а на по-късен етап и в професионалната реализация. Скорошно проучване, направено от изследователи в Образователния институт във Великобритания, разкрива, че децата на възраст между 10 и 16 години, които обичат да четат, демонстрират богат речник, пишат правилно и аргументирано и изкарват високи оценки по математическите дисциплини в сравнение с децата, които рядко хващат книга.

 

Децата се радват на технологиите

До голяма степен семейната среда има решаващо значение за влечението на детето към книгите. От друга страна обаче технологиите, под формата на таблети и е-четци, които се наложиха в ежедневието, все по-осезаемо влияят на детския ум, вдъхновявайки детето да обръща внимание на четенето. Интересът на децата към електронните книги е повече от явен и именно това накара някои издателства да предприемат важна стъпка в тази посока, а именно предлагайки електронни книги за деца на различна възраст, които само с един клик на мишката могат да бъдат изтеглени на таблета или електронния четец.

 

Електронните издания, в т.ч. книги, списания и вестници, оказаха съществен принос за подобряване културата на съвременното общество като вдигнаха стандартите за четене. С навлизането на четците и таблетите в бита на хората, се стигна до една много положителна тенденция – насърчаване на огромен брой хора към четенето, в това число и деца.

 

Comment is closed.