Какво друго може електронната книга?

Ако някой упорито ви уговаря да си вземете таблет вместо четец, то веднага трябва да ви е ясно, че този човек е доста далеч от сферата на електронните книги. Ако имате желание да четете, а не да играете игри или да слушате музика, то тогава трябва да забравите за таблета. Той би могъл единствено да ви уморява очите и да прекъсва четенето на всеки 5-10 часа, за да бъде зареждан. Струва ли си?

Обратното също не е за предпочитане – ако не обичате да четете или го правите изключително рядко – няма смисъл от четец. Въпреки това производителите и на 2-те устройства се стараят максимално да се доближават до противоположното. Създават се многобройни приложения, с които от таблет биха могли да се четат книги, като настройките са най-разнообразни – от светлината до шрифта. Електронните четци също не отстъпват – някои от тях могат да се похвалят с операционна система Android (като Nook, например), други пък дават възможност да се слуша музика, да се сърфира в интернет и да се играят игри.

ereader-vs-tablet-elektronna-kniga-електронен-четец

Да вземем за например Nook Simple Touch или Glowlight. Без нужното отключване ще е невъзможно да сърфирате в интернет, а ще имате достъп само до магазина за електронни книги. Дилемата, пред която ще бъдете изправени е дали да си root-нете устройството или не? Има достатъчно сайтове, които подробно описват как става отключването, но ако не Ви се занимава – може да си платите, за да ви го отключат. Но има ли смисъл? Има, защо не? Ще можете чрез браузър да влизате в интернет, да теглите приложения за четене от GooglePlay, да проверявате последните новини или да следите какво става в социалните мрежи.

Kindle могат да се похвалят с устройства, с които можете да слушате музика. Ако желаете да използвате четеца като mp3-player, то тогава може да се ориентирате към моделите Kindle 3 и сивия KindleTouch. След като прехвърлите mp3 файла в устройството, без проблем може да слушате музика, докато четете вашата книга. Освен това тези устройства притежават и функцията Text-To-Speech, която дава възможност “да ви четат книгата”. Със Sony PRS-T1/2 също може да слушате музика, дори и аудиокниги.Плейърът е доста удобен и опростен, което улеснява работата с него.

Излиза, че електронният четец може да не е просто обикновена книга, а да е нещо много повече – и таблет, а също и музикален плейър. Докато четете книгата си, няма нужда да ходите до компютъра, за да проверите пощата или Facebook-а – всичко това може да го направите и от вашата електронна книга. Но пълната замяна на компютъра с електронен четец е немислима, тъй като тези устройства работят доста по-бавно, защото силата им е в съвсем друго, а именно – в четенето!

Comment is closed.