Какво всъщност представлява „електронното мастило“?

Електронното мастило е една иновация на бъдещето, с помощта на която ще се спестят тоновете хартия и съответно изсичаните за целта милиони дървета. Е-ink е такова пренареждане и визуализиране на страниците на електронната книга, което се активира при всяка смяна на виртуалния лист. Почти всички е-четци имат тази уникална опция. То автоматично изтрива старата информация и веднага възпроизвежда директно новата.

Електронното мастило не се влияе от осветлението. То доказано натоварва очите значително по-малко чрез използваната E-ink технология. Тя се базира на факта, че при него всъщност няма светлина, която да бъде излъчвана от дисплея. По този начин читателят вижда цялата отразена от абсолютно всички пигментни частици в специалните за целта капсули. Електронното мастило е подобно на принципа, при който наблюдаваме всички оцветени с мастилото места и върху класическата хартия.електронно-мастило-e-ink-amazon-kindle

Това модерно чудо на съвременните технологии е създадено от корпорацията E lnk, основана преди 18 години. Първият учен, Ник Шеридън, натоварен със задачата за изобретяването му, бива отстранен. През 1975 година той стартира своята работа по революционната идея да бъдат „заменени“ мониторите при четенето с подобрение, което едновременно да прилича на хартията и да дава отлична резолюция без никакви затруднения. Съвсем скоро този учен изобретява друга, алтернативна технология, популярна като Gyricon.

След него друг изобретател, Джоузеф Якобсън, се сблъсква с абсолютно същите технически трудности, но накрая успява да го направи.

Тази удивителна иновация на нашето време е всъщност лист от силикон, който е напълно прозрачен. Към него се закрепват много сфери от пластмаса с диаметър, дори по-малък от един човешки косъм. Всяка една от тях има черна половина с положителен електрически заряд, и друга, бяла половина, електронеутрална. При подлагането на тази сфера на електрическото поле, то на практика привлича или отблъсква черната й половина и така кара цялата сфера да се завърта. Щом нейните бели половинки се позиционират към самата горна страна на силиконовия лист, читателят наблюдава бели точки, и обратно – ако черните половинки се обърнат, се вижда черно.

След като извършват поредица от изследвания и най-различни опити, учените прилагат един по-различен начин на работа. Той представлява кухи капсули, изпълнени с бели пигментни частици с положителен заряд и черни пигментни частици с отрицателен заряд, които плуват в напълно прозрачно масло.

Казано накратко, принципът на работата на електронното мастило е следният:

При целия точно адресиран електронен слой, към строго определени адреси биват подавани заряди, които са положителни или отрицателни. Т.е. привличащи или отблъскващи съответните заредени пигментни частици към самото дъно на капсулата или нейния връх, видим от читателя.

e-ink-capsule-технология-електронно-мастило

Всички предимства на описаната E-ink технология за много широк кръг модерни дейности е абсолютно неоспорима по полезност и иновация от коренно нова ера, на която принадлежи бъдещето.

Comment is closed.