Главоблъсканица – каква електронна книга да купя?

Всеки, който се изправя пред необходимостта да избере техника, за която няма ни най-малка представа, знае, че това е цяло предизвикателство.

Когато избирате електронна книга, е важно да обърнете внимание на следващите параметри:

  • Размер на екрана;
  • Черно-бял или цветен дисплей;
  • Вътрешна памет;
  • Подсветка;
  • Формат на файловете;
  • Свободен достъп до книги.

Размерът на екрана е важен за качеството на изображението, комфорта и желанията на ползвателя. На пазара може да се намерят електронни четци с различни екрани. Най-разпространени са 6-инчовите, но може да намерите и такива с почти 10 инча. Ако смятате, че това си е почти колкото някои лаптопи, да, така е, но електронните книги с толкова голям дисплей са подходящи за четене например на научна литература. Често тя съдържа формули, таблици и други данни, които се нуждаят от отлично представяне на екрана.

Размерът на екрана определя и физическите данни на самия четец. В случай че искате да ползвате устройството докато пътувате, то най-подходящ би бил модел с компактни размери. Ако пък ще го ползвате предимно вкъщи или офиса и няма да се налага често да го пренасяте, може да се възползвате от предимствата на повечето инчове.Barnes-Noble-Nook-Simple-Touch-with-GlowLight-електронна-книга-електронен-четец

Това какво ще четете на електронния си четец определя дали ще имате нужда от цветен дисплей. Обикновено електронните книги са с нюанси на сивото и не предлагат цветни изображения. В случай че искате да се насладите на цветни снимки ще трябва да се спрете на модел, който ги предлага. Естествено, това покачва цената на устройството, и то значително.

Ако пък искате да четете стандартни книги, няма нужда от този разход. Просто следете моделът, който ще купите да предлага повече нюанси на сивото.

Най-популярните представители на четците за електронни книги разполагат с e-ink технология. Тя дава възможност за напълно реалистично усещане като четене на истинска книга. Очите не се натоварват, няма отблясъци на екрана и удоволствието е пълно.

Вътрешната памет на устройството обикновено е между 2 и 4 GB, което си е напълно достатъчно, за да побере хиляди книги.

Някои модели имат слот за допълнителна карта памет (Kobo Aura, Nook Simple Touch).

Подсветката е един важен параметър, особено ако обичате да четете книга, когато си лягате. Няма нужда да търсите нощна лампа и да пречите на околните, просто ви е нужен електронен четец с подсветка.

Такъв е NOOK Simple Touch Glowlight на Barnes & Noble. Силата на осветяване може да бъде персонализирана, за да ви е комфортно при четене. Подсветката е консуматор на батерията, но дори да бъде включена отново имате на разположение седмици преди следващото зареждане.

Други предложения за електронни книги с подсветка са Kindle Paperwhite и Voyage, Kobo Aura, Kobo Glo.

Най-разпространените формати, които се ползват единствено за електронните книги и са създадени специално за тях са:

  • ePub – един от най-разпространените отворени формати за електронни книги.
  • FB2 – широко използван на нашите географски ширини;
  • mobi – от 2005 г. е собственост на Amazon и съответно се ползва на всички четци, носещи името Kindle.
  • AZW – патентован формат на Amazon и се ползва само от него.

Например електронните четци Kindle на Amazon не поддържат един от най-разпространените формати на книгите – ePub. Брандът ползва патентован формат със защита на авторските права – AZW.

Това е важна подробност, тъй като масовите книги, създадени за четците, са в ePub формат и защита от конвертиране в друг вид.kindle-paperwhite-and-nook-електронна-книга-електронен-четец

Следващата характеристика са бутоните за прелистване. Някои хора твърдо застават зад традиционните хардуерни бутони (Kindle 3 и 4), а други предпочитат „по-изчистения“ дизайн без копчета (Kindle Touch). Затова трябва да решите и този въпрос. Ако не можете, някои модели предлагат и двата варианта (NOOK Simple Touch с и без GlowLight).

Допълнителни функции:

  • Интернет свързаност – повечето модели имат активиран WiFi;
  • 3G;
  • Браузър;
  • Възможност за гледане на видео и слушане на аудиокниги.

Някои от тях добавят значителна сума към крайната цена на устройството.

Накрая, но не по важност – бюджетът! За да бъдем реалисти, това е най-важният параметър. Всеки, търсещ подходящ четец за електронни книги, трябва да е наясно с каква сума е готов да се раздели и едва тогава да започне търсенето. Причината е, че това автоматично ще „пресее кандидатите“ и ще улесни начинанието.

Съвет: не купувайте първият изпречил се на пътя ви четец. Запознайте се с предимствата и недостатъците на всеки от тях, защото все още не е измислен идеалният.

Всичко е въпрос да прецените кое в характеристиките е важно и така ще намерите идеалният за вас!

Comment is closed.