Изцяло новият Amazon Kindle Paperwhite 2013. Един скъп, но отличен четец. | Част I-ва

Amazon промени своя представител на четците от висок клас ( Paperwhite ) като го направи почти съвършен с няколко съществени подобрения – по-добър дисплей, по-бърз процесор и няколко нови функции.

Някой хора биха казали че електронната книга не е добра покупка като се има предвид  функциите които предоставят. За същите пари можем да се сдобием с олекотен, супермодерен таблет, който притежава дълъг живот на батерията и висока екранна резолюция.  Това е така, но за истински запалените електронни читатели нещата се свеждат до малките детайли.

Четците на електронни книги като включително и Kindle Paperwhite са замислени да служат основно за едно нещо с което да се справят по много по-добър начин отколкото таблетите  – четене на книги в електронен формат. Реално погледнато няма база за сравнение между E Ink дисплеите които притежават електронните книги и LCD екраните на таблетите. Ако четете рядко за вас това няма да е от съществено значение, но за заклетите читатели които са свикнали да четат на хартиен носител и изведнъж са се сдобили с електронен четец това ще е много важно.  Фактът че E Ink технологията не само щади очите като използва отразена светлина от външната среда вместо подсветка, а и значително по-ниската консумация на енергия сами говорят по себе си в избора на устройство. Дисплеят на Kindle Paperwhite може да има само   16 нива на контрол на сивото но те са достатъчни за да изглежда четения от вас документ като истинска хартия. Опитайте да четете на таблет Ipad mini или друг подобен и веднага ще се го оставите настрана за да вземете отново своята електронна книга .

Един от големите плюсове на Paperwhite е вградената подсветка, която липсва при много от другите модели на пазра. Благодарение на това удобство имате възможност да четете през всяко едно време от денонощието. Много хора се заблуждават  че подсветката съкращава значително живота на батерията. Истината е че при пусната постоянно подсветка батерията на устройството ще се изтощи с около 30% по бързо отколкото при изключена.

Може би сте се замисляли над въпроса заслужава ли си да давам толкова много пари за електронна книга с подветка и сензорен дисплей като мога да си взема по обикновена без излишни екстри почти на половин цена. Ако трябва да говорим с цифри ще отбележим че най-евтиния вариант на Kindle без подсветка и тъчскрийн можете да намерите на 155лв – това е Kindle 4 New след септ.2012 без специални оферти и реклами, а варианта с подветка и сензорен дисплей е или Kindle Paperwhite( 1st generation) за 299лв, или неговия пряк конкурент Nook Simple Touch GlowLight за 199лв. И Paperwhite и GlowLight са с почти идентични фунцкии, но за заклетите привърженици на марка Kindle си заслужава да се дадат 100лв отгоре за да се сдобият със своя фаворит.  A за тези които искат най-новото на пазара има и нещо специално наречено Nook GlowLight (4th generation) . Този четец ще ви изненада с изключителен дисплей с висока резолюция, дълъг живот на батерията( до 8 седмици с едно зареждане) и 4GB вградена памет. Но нека не се отклоняваме повече в различни модели и марки и да се съсредоточим върху виновника за тази статия Kindle Paperwhite.

 

Paperwhite тежи малко над 0.2кг което значи че е по-лек от нормална книга и ни предлага дълго време на четене с 1 зареждане.  Факт е че това устройство е не по-дебело от молив с  ширина 117мм говори за неговите компактни размери и удобнството което ще изпитаме щом четем с него.

Kindle Paperwhite – новата срещу старата версия

 

Amazon наричат своя нов Paperwhite изцяло нов, но е трудно да се съгласим с това тъй като и новият и старият модел изглеждат по абсолютно идентичен начин.  Ако го обърнем откъм гърба ние ще се докоснем до същата черна пластмаса която го прави толкова удобен при четене. Това което се различава е че при стария модел на гърба има надпис Kindle а при новия вместо това пише Amazon .

Kindle-paperwhite-размери

 

Отново имаме един бутон в основата за стартиране и изключване на устройството, а до него е разположен

Както всички други електронни книги на Amazon и този няма слот за карти памет и разполага с „оскъдните“ 2GB. Това приводно малко дисково пространство ще ви е напълно достатъчно за да носите с вас хиляди книги с които вие ще сте запасени с материали за четене с месеци напред.портът за зареждане и прехвърляне на документи.

Ако искате да ползвате безплатен интернет навсякъде това вече е възможно с Kindle Paperwhite 3G. За да се сдобиете с 3G версията ще се наложи да отделите още малко пари защото базовия модел който е и по-евтин няма заложен 3G модул. Но за тези от вас които са свикнали да са мобилни навсякъде тази инвестиция ще си заслужава.

 

Kindle Paperwhite All new 2013: екран

 

Основната промяна за която споменават Amazon е в подсветката на дисплея. По думи на производителя новата подсветка намалява умората в очите. Ако сложите един до друг новия и стария Paperwhite лесно ще забележите разликата в дисплеите на двата модела.  Новата подсветка е много по-силна от тази на стария модел. Ще се насладите на перфектно осветен дисплей дори и при ярка слънчева светлина( което може би никога няма да ви се наложи да правите)

Яркостта на подсветката е толкова силна че едва ли ще надвишите настройка на фоновата светлина над 50%. А ако ползвате не повече от 40% от нейната сила ще се наслаждавате на четене в продължение на 2 месеца без да се наложи да зареждате вашата електронна книга.Kindle-Paperwhite-новия-срещу-стария-модел

Дисплеят на Paperwhite се отличава с около 60% повече пиксели( 768х1024) от колкото имат дисплеите на повечето четци – 600х800. Това придава невероятна яснота и отчетливост на текста при четене. Резолюцията не е така висока както при някой от скъпите модели електронни четци като например Kobo Aura HD, но е оптимална и напълно достатъчна за перфектно качество на четене.

Относно контраста на дисплея Amazon твърди че той също е подобрен, но това не си личи на пръв поглед.

Kindle-Paperwhite-контраст

Край на първа част…..

Comment is closed.