Изцяло новият Amazon Kindle Paperwhite 2013. Един скъп, но отличен четец. | Част II-ра

Kindle Paperwhite 2013 All new: скорост

Това, което вие ще забележите е няколко разлики в изпълнението. На първо място прелистването на страниците е почти незабележимо по-бързо, но ще забележите оптимизиране на скоростта при сърфиране в магазина на Kindle, а също така и когато използвате менюто на своя четец.

Донякъде бързата скорост на показване променя преживяването при ползване и може да разочарова някои от вас. Но от друга страна може да ви се стори и бавно, ако сте свикнали на таблет с LCD дисплей, така че нещата са много относителни.

Според прозиводителя дисплеят на новия Kindle Paperwhite е с 19% по-голяма чувствителност,  което означава че с по-леки докосвания ще можем да боравим по-лесно с него.  Случаят е подобен с казуса с контраста при който отново не можем да кажем със сигурност дали има разлика между двата модела.

 

Kindle Paperwhite 2013 All new:  функции

Ако досега не сте ползвали електронна книга Kindle ще обърнете внимание на малките детейли, какъвто например е лентата в долната част на дисплея, на която могат да бъдат изобразявани различни настройки – позицията в книгата на която в момента сте, времето което остава до края на книгата и други.

С излизането на най-новия модел на Paperwhite се появи и нов ъпдейт за софтуера, който е съвместим и с старата версия от 2012г.

 

Свободно време

Една от най-новите функции наречена  „свободно време“  разполага с меню достъпно за деца и защитено с парола, която ще ви гарантира пълен контрол над четените от вашето дете книги.  Друго удобно при него е заключването на Paperwhite, ограничава достъпа до интернет и оттам произтичащото погрешка купуване на книги от Kindle Store. Функцията FreeTime също така ви дава възможност да следите проглеса при четената книга от вашето дете.

Kindle-Paperwhite-2013-свободно-време

Page Flip

Една друга интересна функция е Page Flip при която в горния ъгъл на четената от вас страница има такава в умален размер. Благодарение на пъзгача в долната част можете да променяте свободно своето положение в книгата, без да губите мястото където сте били последно. Също така можете да маркиране каквото пожелаете и да го споделяте във facebook или друга социална мрежа.

Kindle-Paperwhite-удобства

Вграден речник

 

Една от най-полезните функции е вградения речник. При отварянето му вие виждате списък от думи които вече сте проверявали преди. Идеята тук е да се провери дали сте запомнили тяхното значение. Това е от полза за тези които искат да подобрят своите езикови умения.

 

X-Ray

 

Функцията X-Ray ще бъде разпозната от всички собственици на Kindle устройства. Благодарени на нея имате възможност да видите различни раздели в четената от вас книга, в които се споменават хора, места, символи и идеи. Като пример при натискане върху името на герой от четена книга, функцията ще ви осигури кратка информация за него.  Това звучи прекрасно, но X-Ray не може да се използва във всички книги. Все пак все още можете да получите инфо от речника или да проверите каквото ви е нужно в Wikipedia.

Ако ползвате други устройства като смартфон, таблет или персонален компютър, можете да си инсталирате Kindle приложение. В този случай можете да използвате функцията Whispersync позволявайки ви да отидете на последната страница от книгата без значение какво устройство използвате. В случай че споделяте вашия профил в Amazon с някой приятел или роднина и четете една и съща книга това ще ви е от изключителна ползва.

 

Експериментален браузър

 

Първоначално това звучи малко странно за устройство с E Ink екран, но след като го пробвате лично ще се убедите че е доста полезно да имаш браузър на своя четец. И не какъв да е браузър,а такъв който е доста по различен от браузърите на таблетите и телефоните. При него липсват доста компоненти от стандартния такъв, което донякъде го прави много изчистен но от друга страна и леко може да ви подразни.

Kindle-Paperwhite-2013-браузър

Ако използват е някои стандартни методи като например “scroll” на страницата ще забележите че навигацията е различна което може да ви обърка първоначално. Имате възможност и за задаване на стандартен изглед на страниците, но тогава ще изпитате затруднения при избиране на бутони и навигиране из полетата.

 

Kindle Paperwhite All new 2013: поддържани формати

 

Като собственици на Kindle вие сте пряко свързани с Amazon или с други думи всички е по техни правила. Това значи че за да четете сте длъжни да използвате техния формат AZW и не сте в състояние да се възползвате от най-разпространения формат EPUB.   Политиката на прозиводителя е такава че през цялото време на ползването на вашето устройство вие сте обвързани с Amazon. Ако например желаете да купите книга или друго съдържание сте задължение да го направите от електронната книжарница на Amazon.

За да качвате документи на вашия четец е нужно просто да го свържете с usb кабела който е включен в комплекта. На разположение е и безплатен Calibre софтуер с помоща на който конвертирате книги в нужния ви формат за секунди.

 

Kindle-Paperwhite-библеотека-amazonKindle Paperwhite All new 2013: обобщение

 

От всичко дотук можем да заключим че новият Paperwhite предлага леки подобрения спрямо предшественика си, но не толкова съществени че да отпишем тотално 1-та генерация.

Ако искате да сърфирате в интернет на воля,  да гледате филми,  слушате музика и  разбира се да четете може да се ориентирате към специално разработената за това серия таблети Kindle Fire. Но ако сте човек който е перфекционист и иска максималното от своето устройство или в случая да чете книги в електронен формат както чете хартиена книга тогава Kindle е вашата електронна книга. Цената на новия и стария Kindle Paperwhite е почти една и съща, но все пак е по-висока от цената на Nook Simple Touch GlowLight който според производителя B&N е достоен конкурент на Amazon. Но всеки електронен читател докоснал се и до двата четеца би харесал черти и от двата модела. При Paperwhite основните позитивни страни са по-добрият софтуер, по-дългия живот на батерията и екран с по-висока резолюция и по-добра подстветка. Налице е и лимитирана серия с вграден 3G модул, балагодарение на което можете да ползвате интернет почти навсякъде без ограничение.

Въпреки безспорните плюсове на Kindle и Nook си има своите силни страни като по-доброто меню, повече поддържани формати на книги, по-ниската цена. Това са детайли които за някои биха били решаващи при покупка на устройство за четене на книги в електронен формат.

Comment is closed.