10 причини поради които се нуждаете от електронна книга

Много от вас може би са си казали че никога няма да заменят класическата книга с електронна, но в природата на хората е те често да си променят мнението в резултат на външни фактори. В случая тези фактори могат да бъдат това да бъдем в крак с технологиите, усещането че трябва да имаш това което другите около теб имат и не на последно място удобството.

Привързаността на повечето хора към хартиената книга не е случайна.  Ходенето до библеотеката или книжарницата е нещо специално и част от ежедневието на голяма част от нас. Ровенето в книгите и избирането на точната доставя неописуемо удоволствие. От друга страна прелистването на листовете хартия създават съвсем различно и истинско усещане в сравнение с електронния вариант.

В тази статия нямаме за цел да убедим който и да било да си купи електронен четец и да захвърли тотално класическите книги, а по-скоро да откроим предимствата на това да притежаваш такъв вид устройство.

електронната-книга-срещу-класическата

 

 

      1. Можете да четете книги в какъвто жанр желаете на обществени места

Няма нищо по-хубаво от това да можеш четеш книга на спокойствие без да сте притеснени какво ще си помислят хората около вас.

 

      2.  Притежават тънък дизайн  

Има десетки хиляди фенове по света на книги като Twilight или Хари Потър. Вероятно сте наясно че една такава книга поради своя обем от страници тежи ужасно много и никак не е практично да я разнасяте със себе си. От друга страна електронните четци са проектирани така че да бъдат максилно компактни и леки за да се удобни за разнасяне.

 

    3.  Можете да променяте размера на шрифта

Защо е нужно да натоварвате зрението си с книга с дребен шрифт като можете просто да го увеличите от настройките на своя четец.

 

    4.  Четене в леглото

Тези от вас които са свикнали да четат в леглото са наясно че позиционирането на книгата така че да ви е максимално удобно е трудно и изключително дразнещо понякога. Говоря за досадното прегъване на книгата на две което става още по-досадно до невъзможно ако тя е по-дебела.

 

    5.  Някой от тях светят в тъмното

Има много случаи в които осветлението на дисплея ще ви е от голяма полза. Новите ereaders като Nook Simple Touch GlowLight и Kindle Paperwhite имат такава екстра която не е за подценяване. Ето няколко ситуации при които  вграденото осветление на дисплея ще ни бъде от полза:

1)      Четене в колата когато слънцето залязва ( не говорим разбира се за четене по време на шофиране )

2)      Четене в леглото когато има някой до вас – по този начин човекът до вас може да си почива спокойно без да му пречи включената в стаята лампа

3)      Четене в къща за гости когато няма нощна лампа в близост до вас

4)      Четене през ноща на верандата без да привличата насекоми при включена лампа

 

     6.   Вредят на природата по-малко

Всички сме наясно че за производството на книги годишно се отсичат ненужно толкова много дървета.  Само в САЩ за производство на книги годишно се отсичат около 30 милиона дървета. Някой може би ще кажат че и за производството на една електронна книга също се замърсява природата. Това е така но в дългосрочен план е ако вие четете поне между 20-40 книги годишно екологично да ползвате електронен четец.

 

     7.   Можете да изтеглите безплатно представяне на книга

Има случаи в които искаме да си купим дадена книга но не сме абсолютно сигурни в решението си.  При електронните четци имаме възможност да изтеглим безплатно част от книга, най-често 1-3 от първите страници с което да се убедим дали това е точното четиво за нас.

Kindle-Paperwhite-библеотека-amazon

 

 

     8.   Стават все по-достъпни от към цена

През 2007 първоначално Kindle се е продавал за почти 400$, а днес цената му е далеч по-достъпна. Като пример можем да дадем един от най-купуваните и достъпни модели Amazon Kindle 6 WLAN ( Kindle 4 New) който е на цена от 149лв в момента.

 

      9.   Една добра инвестиция която можем да си върнем винаги

Както и да го погледнем електронният четец си е една добра инвестиция при която в случай че ни омръзне винаги можем да продадем изключително лесно и с малко загуба. Днес става все по-популярно да се чете от електронна книга и този вид техника се търси както нова така и употребявана. С други думи ако вашето устройство ви се струва вече непотребно веднага може да се отървете от него като го продадете на някой друг запален е-читател.

 

     10.   Също както при класическата книга

Технологията E Ink има за цел максимално да се доближи като начин на изобразяване на текста и белота на фона до нормална страница от книга. С постоянните подобрения които се правят над този вид технология се стигна до там че почти няма разлика между четене на E Ink дисплей и на нормална книжна страница.

Comment is closed.