Най-новият четец на Amazon – Kindle Paperwhite 3

Преди няколко месец Kindle увеличи семейството си с най-новия от серията Paperwhite – Kindle Paperwhite 3. Но има ли причина да захвърлите стария Paperwhite 1 или 2, за да вземете 3? Преценете сами.

Първо като разликата, стояща „на повърхността” е визията. Четецът на пръв поглед е същият като Kindle Paperwhite 1 и 2, с една малка разлика – надписът Kindle не е в бяло, а в гланцирано черно. Разбира се, той не се слива с цвета на самото устройство. При Kindle Paperwhite 1, корпусът отзад бе с надпис “kindle”, при Paperwhite 2 е с надпис “Amazon”, а при 3 отново е “Amazon”, но той е доста „скрит”, тъй като се слива почти с цвета на корпуса.

kindle-paperwhite-2015-електронна-книга-електронен-четец

На практика, друга разлика във външния вид няма. Размерите са все същите, а именно -16,9 x 11,7 x 1,0 см, а теглото – 211 грама. Разлика и в операционната система също няма. Екранът е отново E-Ink, при подсветката няма подобрения. Но подобрение има в шрифтовете.

При Kindle Paperwhite 3 имаме нов шрифт, наречен Bookerly. Той е специално разработен за Kindle и определено има своите предимства пред останалите. Първото е в това, че е приятен за очите и сякаш ги натоварва по-малко. А второто е, че с този шрифтчетецът се приближава още повече до печатната книга.

За да има място за вашите книги трябва и памет. При най-новия Kindle тя е 4GB, като промяна спрямо Kindle Paperwhite 2 – няма. При Kindle Paperwhite 1 тя беше едва 2GB.

И нека пристъпим към основната разлика между старите Paperwhite и новият. Тя е в самия дисплей. При Kindle Paperwhite 1 и 2 имахме резолюция 1024х758, докато при най-новия модел тя е 1.080 x 1.440 пиксела. Тоест имаме по-висока резолюция, като при Paperwhite 3 имаме 300ppi (пиксела на инч), а в старите модели имахме само 212ppi. Това е и най-голямата разлика между всички Paperwhite. Но с какво този екран би могъл да Ви е по-полезен? Естествено с това, че ще имате по-голяма яснота и детайлизираност на екрана, което пък от своя страна води до по-добро четене, без голямо напрягане на очите. В интерес на истината, с тази резолюция, Kindle Paperwhite 3 най-много успява да се доближи до обикновената хартиена книга.

Дали ще останете със старата си електронна книга, или ще изберете новата – изборът е само ваш. Ако държите на високата резолюция и най-новото в света наamazon, то тогава Kindle Paperwhite 3 трябва да е вашият избор.

Comment is closed.