Ще измести ли електронният четец класическата книга?

Защо смартфоните се превърнаха в любим аксесоар на съвременното население? Отговорът се крие в едно изречение и то е – защото са практични. Когато едно устройство събира всички останали, от които имаме нужда, какво би ни спряло да се сдобием именно с него? Кога за последно видяхте човек с фотоапарат (нямаме предвид професионалистите или сериозните любители), с mp3-player (сериозно, съществуват ли още?), с маршрутна карта или дори с фенерче? Всички тези екстри, а и още десетки такива, се съдържат в едно-единствено устройство и е далеч по-удобно да използваме именно него, вместо да носим всички принадлежности и аксесоари поотделно.

електронен-четец-електронна-книга-vs-класическа

Защо даваме този пример? Защото е достъпен и близък до всички нас. Защото всички ние имаме по едно „умно” устройство в джоба си или поне сме изпробвали възможностите на някое подобно. И знаем, че в днешно време всичко, което е практическо, печели бонус точки в улесняване на и без това позабързаното ни ежедневие.

Днес обаче няма да си говорим за мобилни устройства, а за едни други технологични шедьоври, които се превърнаха в аксесоар за всички любители на литературата. Електронните четци са смартфоните в света на книгите. Те са малки, компактни, удобни и съдържат в себе си всички четива, от които имаме нужда. Какво можем да направим, ако тръгнем на път? Да напълним куфара си с книги и да нямаме място за нищо останало или да вземем всичко останало, както и въпросните книги, но в електронен формат и съдържащи се само и единствено в едно малко устройство?

Класическата книга носи усещане, което всеки почитател на четенето дълбоко оценява. Допирът, ароматът… те не могат да бъдат нито описани, нито сравнени с нещо друго. Но може би постепенно този процес на запознаване с литературата се превръща в райско кътче, което от ден на ден става все по-безценно. И точно за това не може да се случва всеки ден. А тогава, когато все пак имаме възможност да се насладим на подобно преживяване, то ще носи онзи трепет на нещо малко позабравено, но все така прекрасно.

Ще измести ли електронният четец класическата книга? Може би да, но не за да отнеме удоволствието от нея, а за да направи литературата по-достъпна за колкото се може по-широк кръг от хора. Когато любовта към книгите е жива, какво значение има под каква форма ще бъде демонстрирана?

Comment is closed.