Разлики между новата и старата генерация на Kindle Paperwhite

Kindle Paperwhite 2013 и 2014 година – прилики и разлики

 

Kindle може да се посочи като един от най-обновяваните модели. Amazon се стараят да предлагат подобрения и удобство за всеки, който е решил да ползва техните устройства.

Kindle Paperwhite са серия електронни четци, предлагащи високо качество, непрекъснати подобрения и перфектно изпълняване на функциите си.

Amazon-Kindle-Paperwhite-електронна-книга

Започваме със сравнение на характеристиките на двете генерации:

  • Paperwhite (2013) разполага с 6-инчов дисплей и 768х1024 пиксела с 169 точки на инч.  При устройството е налична подсветка, която го прави използваемо дори на тъмно. Екранът е e-ink с контраст 15:1.

Paperwhite (2014) също е с 6-инчов дисплей, резолюция 758х1024 пиксела, но с 212 точки на инч. Отново се наблюдава e-ink екран, който вече е с Carta технология, а не старата Pearl технология. В наследника има фронтално осветление, което представлява диоди вградени в рамката. Така светлината не се излъчва от екрана, а го осветява и то равномерно, подобно на лампа за четене. Капацитивният сензорен екран прави устройството лесно за работа, тъй като слоят е разположен над него, а не както при инфрачервените – под.

  • Относно скоростта на устройството се забелязват малко по-бързи реакции по отношение на работата в менюто и прелистването на страниците. Amazon заявяват, че производителността на навия 1Ghz-ов процесор е с 25% по-голяма от тази на стария който работи на 0.8Mhz.
  • Паметта при модел 2013 е 2 GB, докато при неговия наследник тя е удвоена на 4GB (свободно за потребителя е приблизително 3GB от пространството).
  • Функциите на Paperwhite (2013) включват Wi-Fi свързаност и експериментален уеб браузър.

Допълнителните опции са Page Flip (отбелязване на страницата, докато прелиствате), Free Time (предназначена за регулиране достъпа на деца до съдържание и проследяване процеса на четене), X-Ray (показва структурата на книгата, пасажите, героите и други).

При наследника, Paperwhite (2014) отново е налице безжична интернет връзка. Допълнителни функции са Page Flip“, „Free Time“,  „Vocabulary Builder (добавяне на търсените думи в речник),X-Ray,  Smart Lookup (търсене едновременно в речник, X-Ray и Уикипедия), Time to Read (следи скоростта на четене и оставащото приблизително време до следващата глава от книгата), EasyReach (улеснено прелистване чрез еднократно докосване) и други.

  • Животът на батерията и при двете генерации е приблизително 8 седмици без подсветка и Wi-Fi.
  • Физически размери – при модел 2013 година те са 170х117х 9 мм. , а при наследника – 169х117х 9.1 мм. Теглото е също е еднакво – 206 г.

Както виждате разликите между двата модела не са кой знае колко съществени, но за да се възползвате от повечето функции и памет, то вашият модел е Kindle Paperwhite 2014.

Comment is closed.